joi, 22 iunie 2017

Iunie 2017

„Citeşte nu pentru a contrazice, nici pentru a crede, ci pentru a cântări şi a lua în considerare.” (Francis Bacon)

Erasmus+ în școlile din județul Bistrița-Năsăud

În perioada vacanței școlare, 24-28 aprilie 2017, un grup de cadre didactice din județul Bistrița-Năsăud, din instituții de învățământ din mediul urban și rural, au participat în cadrul proiectului „E+ în școlile din BN” la săptămâna „Erasmus+ International week” în localitatea Sopron Ungaria, la Universitatea Sopron, Facultatea de Pedagogie, finalizat cu o conferință cu tema: „Training and Practice International Conference on Educational Sciences”. Proiectul educațional de formare „E+ în școlile din BN” a fost inițiat de Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud și avizat de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.
La acest eveniment educațional alături de cadrele didactice din România au participat și cadre didactice din 13 țări din Europa, Asia și din America.
Facultatea gazdă, prin organizarea acestei săptămâni internaționale, a dorit să prezinte viziunea europeană în aplicarea formarii cadrelor didactice din învățământul pueril, preșcolar și primar (folosind termenul de educație timpurie). Totodată a creat posibilitate de a vizita și instituțiile de aplicație a facultății, inclusiv un centru de conferințe și educație ecologică din cadrul Facultății Silvice a Universității Sopron, numit „Ligneum”.
Primii ani de viață a copilului, preșcolaritatea și antepreșcolaritatea, după viziunea CE, nu poate fi privită numai ca o perioadă de creștere fizică, unde hrana, igiena și supravegherea sunt singurele priorități, ci este privită ca o cale cu marcări esențiale pentru întreaga dezvoltare a ființei umane. Alimentația și siguranța fizică contribuie la creșterea fizică/biologică, iar educația cuprinde acțiuni care răspund la nevoile copiilor pentru dezvoltarea și integrarea lor în societate.
Rezumând exemplele de bune practici, informațiile din săptămâna „Erasmus+ Internațional week” – prezentările științifice, vizitele la instituțiile de aplicație a facultății, workshop-urile și asistarea la activitățile din grupe – am constatat:
- Creșele de copii sunt instituții de educație și sunt înscriși copii între 2 și 3 ani.
- Grupele de la creșe și curtea sunt amenajate în ansamblu pentru mișcare și joc. Indiferent de anotimp, copiii petrec cel puțin 4 ore pe zi în aer liber, având posibilitatea de a se mișca și de a fi ajutați să se dezvolte fizic.
- Pregătirea bonelor din creșe este de studii superioare (facultate de 3 ani), unde pe lângă psihologie, pedagogie, anatomie învață și alimentație și nursing.
- La grădinițe formarea competențelor se realizează prin activități de joc. Jocul este corelat cu activități artistice și muzicale. În dezvoltarea competențelor un rol major au acest gen de activități.
- Mișcarea și jocul în aer liber sunt activități zilnice la grădiniță indiferent de anotimp, iar spațiile din curte sunt amenajate în așa fel încât și pe timp nefavorabil, anotimpuri reci, să se poată alerga, fugi, juca în curte. Este un spațiu special destinat bicicletelor și cei mici sunt stimulați să vină la grădiniță cu bicicleta.
- Centrul grupelor de grădiniță este covorul de joc, unde începe și se termină învățarea, măsuțele sunt așezate lateral și cadrul didactic nu are catedră în sala de grupă.
- Ritmul zilei se punctează cu zicătoare și cântecele, care sunt rutine și marchează începutul și sfârșitul unui ciclu din zi.
- Prima masă la grădiniță se servește la ora 10, nu este mic dejun inclus – considerând că mesele de dimineață și seară sunt elemente din ritmul de activități de familie.
- În decorul sălilor, coridoarelor sunt utilizate materiale din munca copiilor.
- Jucăriile din grupă sunt simple, din materiale naturale și accesibile.
- Educatoarele au vestimentație sport, adecvată pentru activitățile de joc. Am putut observa că și la creșă și la grădiniță, educatoarele erau în pantaloni sport și tricouri colorate, personalizate pe grupe.
- În Ungaria toate grădinițele de stat sunt cu program prelungit, inclusiv cele din mediul rural.
În prezentarea grădiniței de aplicație Dr. Kissné Zsámboki Réka, fostă educatoare, mai apoi asistent universitar la Facultatea de Pedagogie din Sopron, prezentând instituția a evidențiat importanța și rolul părinților în creșterea și educarea copiilor:
- Părinții aleg grădinița potrivită pentru copiii lor, chiar dacă societatea organizează instituțiile școlare. Ei trebuie să fie parte în educația copilului. În grădinițele vizitate era amenajat un spațiu distinct având un perete de oglindă spre grupă, unde părinții periodic puteau să observe copiii lor în timpul activităților fără a fi văzuți de copii.
- Afișele din grădiniță indicau colaborarea permanentă cu părinții: consiliere, educație parentală, indicatoare pentru ordinea în instituție. Părinții având consiliere permanentă legată de dezvoltarea propriilor copii știu că nu se întreabă „ce ai învățat la grădiniță” ci „cum te-ai simțit, ce te-ai jucat”.
- Pentru stimularea apartenenței la grup, profesorii, studenții, părinții care au copiii la grădinițele și școlile de aplicație din cadrul facultății au salut comun: „Noroc bun!”
Localitatea Sopron se află la frontiera Ungaria-Austria și în afară de maghiari are populație de etnie germană și croată. Pentru educația bilingvă și educarea limbilor străine, facultatea a dezvoltat o tehnică de învățare prin joc, fapt demonstrat și în plenul unei prezentări la Ligneum, centrul de conferințe și educație ecologică din cadrul Facultății Silvice a Universității Sopron.
Am vizitat două centre ecologice în Parcul Naţional Fertő-Hanság, parc care are o suprafață totală (aria din Ungaria împreună cu cea din Austria) de 33.087 ha, din care 23.587 ha pe teritoriul Ungariei. Primul centru oferă activități pentru îndrăgostiții naturii, cu posibilitate de descoperire și observare a habitatului și modului de viață a unor viețuitoare, observarea unor plante rare și studierea lor. Al doilea centru ecologic se numește „Școala naturii” și este dotat cu panouri, filme, imagini, mecanisme audio-video, și alte materiale didactice ingenioase pentru copii, prin care aceștia pot învăța ce importantă este natura pentru om și pot afla modalități de viață sănătoasă și ocrotirea naturii.
În concluzie:
De la activitatea „Erasmus+ International Week”, participanții din județul Bistrița-Năsăud am ajuns acasă cu e-mailuri, telefoane, imagini de noi parteneri de proiecte educaționale. Am văzut, am auzit, am experimentat un alt mod de abordare a pedagogiei școlare. Am realizat că un cadru didactic trebuie să fie deschis la nou, să realizeze care sunt elementele de bune practici într-un schimb internațional și prin experiențele dobândite să îmbogățească activitatea didactică în vederea reușitei în educarea elevilor.
Decanul facultății, dr. Varga László habil, la despărțire de echipa internațională, a dorit să ducem în lume vestea bună a Facultății de Pedagogie din Sopron, Ungaria. Iată acesta scris împreună cu urarea de Noroc bun!

Profesor metodist Iuliana VÂRTIC-MAYLA,
Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud

Zile de învățare în context Erasmus+

Fiecare experiență pe care o trăim ne îmbunătățește viața, ne face să devenim mai buni, mai folositori societății din care facem parte, ne dezvoltă pentru a fi noi înșine mai buni decât ieri, ne pregătește pentru noi experiențe și ne face să ne dorim să transmitem mai departe ceea ce am descoperit. O astfel de experiență am trăit-o în martie 2016 în cadrul Sesiunii scurte de învățare ce a avut loc în Slovenia.
În cadrul proiectului internațional „Terra Community and Ethics of the Future”, desfășurat la Liceul cu Program Sportiv, a avut loc prima Sesiune scurtă de învățare, în localitatea Rogaska Slatina din Slovenia. Alături de școala din Slovenia, în cadrul proiectului, avem partenere școli atât din Polonia, cât și din Croația.
Sesiunea scurtă de învățare s-a desfășurat în perioada 27 martie – 31 martie. Au participat profesori din școlile partenere, împreună cu grupuri de câte șapte elevi. Obiectivele acestei sesiuni de învățare au fost acelea de a cunoaște noi modalități de a te raporta la natură, de a vedea cum privesc universul școlar elevii din alte țări europene, modul în care integrează ecologia și problematica Viitorului viu, dezvoltarea spiritului de apartenență la comunitatea Terra drept comunitate globală a Viului, identificarea a cel puțin două strategii de deșteptare a conștiinței morale comunitare, privind dezvoltarea durabilă a Comunității Viului și nu în ultimul rând promovarea multilingvismului. Elevii care au participat la aceasta sesiune de învățare au luat parte la activități interesante și antrenante.
Atașăm câteva mărturii ale unor elevi care au participat la această activitate:
„Slovenia este o țară minunată și bine îngrijită. Străzile din Slovenia sunt lungi și înguste, dar lipsite de gunoaie. Acest lucru evidențiază bunul simț al locuitorilor și, în mod special, grija lor pentru natură.
Slovenii sunt oameni buni la suflet și mereu găsesc soluții rapide pentru diferite situații. Aceștia sunt foarte creativi și expresivi, deoarece ei practică lucrul de mână de la o vârstă fragedă și îi priveam cu uimire cât de repede construiau machete reprezentând stații de epurare sau copaci din cartoane și hârtii colorate.
A fost o experiență minunată să pot vizita o altă țară și aș vizita Slovenia din nou pentru a descoperi și alte lucruri minunate despre ea. Dacă ar fi să o denumesc, i-aș spune „țara naturii”, o țară care prețuiește natura și o valorifică.” (Talida Tarniță)
„A fost o experiență foarte frumoasă din care am avut foarte multe lucruri bune de învățat. Mie unul mi-a plăcut foarte mult această țară, deoarece este foarte curată și foarte atractivă. Am avut ocazia să întâlnesc niște oameni foarte buni care știu să își primească vizitatorii și să arate ce au ei mai de preț. Din acest motiv mi-aș dori să mai pot merge încă o dată.” (Marius Berariu)
Activitățile s-au desfășurat atât în școală, cât și în împrejurimile orașului. Astfel, în prima zi, elevii au fost împărțiți pe grupe și au discutat despre etică și mediere în școală. Subiecte similare au fost abordate de către profesorii care au însoțit grupurile de elevi. În următoarele zile, atât elevii, cât și profesorii, au vizitat Stația de Epurare a Apei, au construit propriile stații de epurare, au participat la o explorare interactivă a muzeului din localitate, au creat, în cadrul unor ateliere, diferite obiecte din materiale reciclabile, au vizitat Pădurea Vrăjitoarelor și satul Olimje, au văzut cum se colectează selective gunoiul și cum se reciclează acesta.
Ce m-a impresionat în mod deosebit a fost curățenia din localitate, grija tuturor pentru natură, faptul că gunoiul se colectează selectiv încă de la grădiniță, modul în care își promovează bogățiile naturale.
Sesiunea de învățare ne-a transformat modul în care privim natura, viața, școala, ne-a oferit o altă perspectivă asupra felului în care putem să influențăm dorința de schimbare a oamenilor.

Prof. Carmen-Daniela BERINȚAN,
Prof. Octavian-Vasile GUIU,
Liceul cu Program Sportiv, Bistrița

Schimb de bune practici al educatoarelor din județul Bistrița-Năsăud

Proiectul educațional „E+ în școlile din județul BN”, inițiat de Casa Corpului Didactic a Județului Bistrița-Năsăud și avizat de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, a cuprins în perioada 18.05.2017 – 21.05.2017 mobilitatea cadrelor didactice educatoare din județul Bistrița-Năsăud la grădinița Kindergärten Bad Erlach, Austria, în vederea efectuării unui schimb de bune practici cu educatoarele din această localitate austriacă.
Vineri, 19.05.2017, grupul de 45 cadre didactice din județul Bistrița-Năsăud coordonate inspectorul școlar pentru educație timpurie, Crina Clapou și de profesorul metodist al CCD B-N, Juliana Vîrtic-Mayla, și au fost primite de către colectivul de educatoare și directorul grădiniței Kindergärten Bad Erlach, alături de primarul și viceprimarul comunei Bad Erlach, Austria. Oficialitățile și cadrele didactice austriece au deschis întâlnirea prin prezentarea de către copiii grădiniței a unor jocuri specifice copilăriei într-un cadru plin de verdeață, natural, cu aparate de joacă construite ingenios, integrate în relieful curții grădiniței.
Localitatea Bad Erlach are o populație de 3000 locuitori iar grădinița austriacă un număr de 7 grupe preșcolari înscriși atât la program normal cât și la program prelungit, conduși de 7 cadre didactice educatoare și 7 bone cu studii superioare de specialitate. Grădinița este sub jurisdicția administrației locale care se ocupă de dotări și de angajarea personalului auxiliar, precum și de realizarea parteneriatelor cu localitățile aflate la graniță, primarul evidențiind faptul că este important ca preșcolarii să cunoască limba maghiară. Coordonatorii români au scos în evidență avantajele acestei colaborări în vederea schimbului de bune practici între cadrele didactice.
În grupuri a câte 9, educatoarele bistrițene au trecut la vizitarea grupelor de preșcolari și asistarea la activitățile derulate cu aceștia. Este remarcată îndeosebi dotarea materială a grupelor, sectorizarea încăperilor în funcție de nevoile copilului la un moment dat al zilei, utilizarea spațiilor auxiliare pentru prezentarea evenimentelor deosebite din viața preșcolarilor precum și ineditul mod de colaborare cu părinții copiilor; fiecare grupă are o modalitate unică de a lăsa mesaje părinților.
Periplul educatoarelor a continuat cu vizitarea a trei capitale europene și a obiectivelor turistice importante: Viena, Bratislava și Budapesta.
Viena:
Palatul Schönbrunn, fostă reședință imperială de vară în stil rococo, unul dintre cele mai importante monumente culturale din țară, el a fost începând cu anii 1960 una dintre cele mai importante obiective turistice din Viena. Palatul și grădinile ilustrează gusturile, interesele și aspirațiile monarhilor din familia Habsburg. Palatul se află la vest de centrul orașului Viena, în cartierul Hietzing.
Domul Sfântul Ștefan din Viena – Wiener Stephansdom: Catedrala în forma sa romanică și gotică, așa cum este văzută astăzi în Stephansplatz se află pe ruinele a două biserici anterioare. Cel mai important edificiu religios din capitala Austriei, Catedrala Sf. Ștefan a fost martorul mai multor evenimente importante din istoria acestei țări și a devenit, cu acoperișul său din țigle multi-colorate, unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale orașului.
Bratislava:
Castelul Bratislava: Clădirea masivă, cu turnuri în cele patru colțuri, este situată pe un deal stâncos relativ izolat din Carpații Mici, chiar deasupra Dunării, în mijlocul Bratislavei. Oferă o excelentă panoramă a Bratislavei, a Austriei și, atunci când vremea este favorabilă, a Vienei și Ungariei.
Budapesta:
Citadela din Budapesta este o fortăreață aflată în vârful dealului Gellért din Buda, în sectorul XI al Budapestei. A fost ridicat de autoritățile militare austriece în anul 1854, după înfrângerea revoluției maghiare de la 1848-49. În prezent, este un monument istoric și un important reper turistic al capitalei maghiare. Din 1987, zona ce cuprinde și Citadela este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca parte a obiectivului „Malurile Dunării”.
Experiența trăită în cadrul mobilității a fost una inedită, instructivă și culturală, iar cadrele didactice participante și-au îmbogățit sub toate aspectele experiența profesională și personală.

Inspector școlar, prof. Crina CLAPOU
Prof. metodist CCD BN, prof. Juliana VÎRTIC-MAYLA
Prof. metodist ISJ BN, prof. Cristina ȘINAR

„Concursul național de competențe în silvicultură”, din perspectivă națională și europeană

În fiecare an, primăvara, în cadrul „Lunii plantării arborilor”, activitate din calendarul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva R.A. se desfășoară Concursul național de competențe în silvicultură, competiție ce reunește școlile silvice cu tradiție din țara noastră.
Începând cu ediția din 2011, Concursul se desfășoară după regulamentul „European Championship in Forestry Skills for the students”, fapt care permite școlii câștigătoare a concursului național să participe la faza europeană. În România, faza națională o organizează prin rotație școlile silvice cu tradiție: Liceul tehnologic „Dr. Nicolae Rucăreanu” Brașov, Colegiul silvic „Theodor Pietraru” Brănești, Colegiul silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul silvic Gurghiu, Colegiul silvic „Transilvania” Năsăud, Colegiul de silvicultură și agricultură „Casa Verde” Timișoara. Participă echipaje formate din 4 elevi cu vârsta minimă de 16 ani. Concursul este individual și pe echipe și are două probe:
I. proba de mânuire a fierăstrăului mecanic cu cinci subprobe:
1. montarea unui alt lanț
2. tăierea combinată
3. tăierea de precizie
4. doborârea arborelui
5. curățarea trunchiului de crăci (cepuitul)
II. Cursa forestieră, ce presupune parcurgerea unui traseu marcat prin pădure (minim 2,5 km lungime), în lungul căruia sunt plasate 15 subprobe:
1. Determinare volumului unui arbore pe picior
2. Determinarea vârstei unui arbore
3. Determinarea speciilor de arbori după: lujeri, frunze, semințe, fructe etc.
4. Determinarea speciilor de arbori după eșantioane de lemn cu scoarță
5. Determinarea speciilor de vânat după diferite criterii: trofee, urme, imagini etc.
6. Determinarea volumului unui buștean
7. Determinarea înălțimii unui arbore
8. Determinarea speciilor de dăunători ai pădurii
9. Determinarea mărimii unei suprafețe forestiere
10. Determinarea suprafeței de bază a arboretului
11. Determinarea numărului de arbori la hectar
12. Determinarea volumului arboretului la hectar pe sortimente
13. Determinarea pantei terenului.
14. Acordarea primului ajutor în caz de accident în pădure
15. Proba de aventură
Parcurgerea tuturor subprobelor din concurs presupune o temeinică pregătire teoretică la multe module de specialitate silvică, precum și multe ore de pregătire practică.

În perioada 8-12 mai 2017 Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud a organizat Concursul național de competențe în silvicultură, sub patronajul Regiei naționale a pădurilor Romsilva R. A. Sponsorul cel mai important a fost firma Husqvarna, care a asigurat motoferăstraie și echipamente precum și echipa de arbitri și premiile la individual și pe echipe.
Clasamentul a fost următorul:
La individual:
Locul I. Gușă Leontin – Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud
Locul II. Purcil Ionuț – Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud
Locul III. Man Adelin – Colegiul Silvic Gurghiu
Pe echipe:
Locul I. Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud
Locul II. Colegiul silvic Gurghiu
Locul III. Colegiul silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc
Pe baza acestui rezultat, Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud s-a calificat la Faza europeană a concursului.
În perioada 25 – 28 mai a avut loc la școala silvică din Maienfeld, cantonul Graubund, Elveția, a 16 a ediție a „European championship in forestry skills for students”. Au participat școli silvice de prestigiu din Europa, câștigătoare ale concursurilor naționale din 18 țări: România, Austria, Elveția, Slovenia, Germania, Olanda, Italia, Norvegia, Serbia, Franța, Polonia, Estonia, Ungaria, Letonia, Suedia, Danemarca, Luxemburg, Finlanda. A fost o onoare pentru școala năsăudeană să se afle împreună pentru câteva zile și să concureze cu școli cu tradiție puternică și valoare în silvicultura europeană. Ce au în comun toate aceste școli și multe altele din Europa (în jur de 300) este faptul că sunt membre ale asociației școlilor din sectorul verde „Europea”.
După trei zile de competiție acerbă, echipa României reprezentată de școala năsăudeană a urcat de două ori pe podium, clasamentul fiind următorul:
La proba de mânuire a motoferăstrăului:
- Locul I. Austria
- Locul II. România
- Locul III. Norvegia
La total general:
- Locul I. Austria
- Locul II. Elveția
- Locul III. România
Este o clasare istorică a României, prima clasare pe podium pe echipe, din opt participări la campionatul european. Acest lucru arată pe de o parte faptul că vorbim un limbaj forestier comun în Europa și pe de altă parte valoarea școlii forestiere românești care îi pregătește pe elevi și pe profesorii lor. Nici această clasare și nici cea de la întrecerea națională nu sunt întâmplătoare, deoarece ne-am pregătit în mod profesionist o lungă perioadă de timp și în condiții variate. Faptul că am învins școli din țări cu tradiție și valoare în silvicultura europeană întărește cele afirmate anterior.
Echipa României a avut următoarea componență:
Elevi: Gușă Leontin, Hângănuț Cristian, Hutopilă Valerian, Purcil Ionuț
Profesori însoțitori/antrenori: prof. ing. Cristian Cosma, director CSTN, prof. ing. Neamț Gavrilă, tehn. Bertel Titu.

Prof. ing Cristian COSMA
Director Colegiul silvic „Transilvania” Năsăud

Medalie de aur la Concursul de matematică Adolf Haimovici

Larisa Cristina Stupinean, elevă în clasa a XI-a, profil științele naturii-bilingv, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița a fost medaliată cu aur la Concursul Național de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici” – faza națio­nală, unde a obținut punctaj maxim. Acest rezultat îi asigură, după examenul de bacalaureat, intrarea la facultate.
Concursul s-a desfă­șurat la Iași, în perioada 19-21 mai 2017. Impresiile Larisei despre concurs: „A fost o experiență deose­bită, atât din punctul de vedere al concursului în sine, cât și din punct de vedere social. A reprezentat o ocazie a cunoașterii reciproce, a formării de noi prieteni, dar și de noi orizonturi culturale. Orașul Iași este după părerea mea, locul ideal pentru un astfel de concurs, punând la dispoziția participanților nenumărate oportunități.”
Larisa este o elevă deosebită, conștiincioasă și discretă. Cred că pentru ea performanța e un mod de viață, deoarece rezultatele ei nu se limitează la domeniul matematicii. E la fel de pasionată și de romană, dovadă fiind premiul I obținut la etapa națională a Concursului de creație Tinere Condeie și rezulta­tele de la Olimpiada Națio­nala de Lingvistică (menți­une în 2016 și participare la alte doua ediții). Lingvistica e o disciplină care îmbină rigurozitatea și logica rațio­namentelor matematice cu creativitatea și cu o foarte nuanțată stăpânire a noțiu­nilor de gramatică, iar Larisa, evident, este pasio­nată de ambele.
În cazul Larisei, determi­narea este elementul care i-a susținut performanța în toți acești ani, iar medalia de aur obținută recent nu este doar o încoronare a efortului și a muncii, ci și a pasiunii pure pentru cunoaștere.

Prof. Rodica COMAN
Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița

Dăruire și performanță

Uneori tindem să credem că tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt atât de motivați precum cei din generațiile trecute, că petrec prea mult timp pe paginile de socializare și vor totul de-a gata, fără să depună prea mult efort.
Din fericire, întâlnim și tineri care dovedesc contrariul, care prin muncă, răbdare și sub îndrumarea unor profesori dedicați dovedesc că viitorul acestei țări este încă unul luminos.
În fiecare an școlar, elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean obțin rezultate deosebite la diferite concursuri și olimpiade școlare.
În acest an școlar, elevul Farcaș Viorel Alexandru din clasa a XI-a E, a avut șansa să ridice renumele școlii, obținând premiul întâi la faza națională a Olimpiadei din aria curriculară Tehnologii, profil Servicii. Deoarece presupune susținerea atât a unei probe scrise, cât și practice, din patru module de specialitate, cred că este una dintre cele mai dificile olimpiade școlare. Din acest motiv, de fapt, cred că nu este vorba de „șansă”, deoarece în spatele rezultatului excelent, se ascund zeci de ore de muncă, de studiu, de sacrificare a timpului liber, dar și calitățile deosebite prin care se face remarcat Viorel: tenacitate, ambiție, seriozitate, putere de muncă, perseverență și dorința de autodepășire.
Acestea sunt doar câteva dintre calitățile pe care le-am remarcat la Viorel încă din primul an de studiu, calități care-l fac un candidat ideal pentru participarea la orice concurs sau olimpiadă școlară. Pentru mine, în calitate de profesor îndrumător, a fost o adevărată plăcere să pot lucra cu un elev atât de dedicat și ambițios în a-și atinge scopul. Îmi amintesc că, obținerea premiului întâi la faza națională a acestei olimpiade, a reprezentat pentru el principalul obiectiv, încă din momentul în care am început pregătirile.
Participarea la faza națională a acestei olimpiade a adus satisfacții atât școlii, mie, în calitate de profesor îndrumător, cât și elevului, care a dorit să ne împărtășească pe această cale câteva impresii: „Orice olimpiadă presupune multă pregătire, mai ales dacă e vorba de etapa națională. Trebuie să fii dispus să îți sacrifici o mare parte din timpul tău liber în momentul în care alegi să te implici într-un astfel de proiect. Uneori a trebuit să renunț la anumite activități din cauza programului încărcat. Cu toate acestea, în momentul în care vezi că reușești să obții performanțe, îți dai seama că totuși, merită să muncești. Etapa națională a olimpiadei nu presupune doar muncă și stres, ci și vizitarea unor locuri frumoase din țara noastră și legarea de noi prietenii cu elevi care au muncit la fel de mult ca tine.
Pentru mine, participarea la faza națională și obținerea acestui rezultat a însemnat foarte mult. De asemenea, doresc să îi mulțumesc doamnei profesoare Rus Alexandrina-Corina pentru efortul depus, pentru timpul sacrificat în pregătirea mea, dar mai ales pentru răbdarea, încrederea și susținerea acordată. Rezultatul obținut nu îmi aparține doar mie, ci ne aparține amândurora, o echipă de succes!”
Consider că, întotdeauna, performanța cere sacrificii din partea tuturor celor implicați. Un rol important care ne revine nouă, dascălilor, este acela de a-i susține pe elevii noștri în atingerea performanței, ei fiind speranța și viitorul acestei țări. Cred că pentru noi, dascălii săi, pentru școală și societate, Viorel este o speranță, care, cu siguranță, va deveni realitate.

prof. Alexandrina-Corina RUS
Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean

Alexandru Grecu și pasiunea pentru chitară

Alexandru Grecu, 16 ani, elev al Liceului de Muzica „Tudor Jarda” din Bistrița studiază chitara clasică de la vârsta de 8 ani.
După încercări de a găsi ceva care să-i placa (fotbal, Karate, dans de societate), tatăl lui s-a gândit sa-i facă o surpriza de sărbători, așa ca de Moș Nicolae a primit o chitară. „A fost o întâmplare norocoasă: tata, fiind instructor auto, l-a avut ca elev pe viitorul meu profesor de chitară. Primele ore au fost dificile deoarece doream sa cant, nu sa învăț note muzicale, si am vrut sa mă las. La insistentele tatălui meu, am continuat pregătirea cu o ora pe săptămâna si după doar 6 luni de studiu am fost recompensat cu un premiu, o mențiune in cadrul „Transilvania International Guitar Festival”, Cluj-Napoca (august 2009)”, ne mărturisește Alexandru.
„Profesorul meu Pop Ilie Valentin, și-a format convingerea despre mine ca sunt un elev nu doar talentat, ci si conștiincios, perseverent, ambițios, meticulos, încăpățânat când vine vorba de perfecțiune si neobosit in căutarea de noi si noi forme de expresie si interpretare, dispus sa sacrifice orele de joaca pentru o pasiune pe care o fac la cel mai înalt nivel”. Talentul nu reprezintă nimic dacă nu este dublat de munca asiduă! „La pregătirea mea au contribuit foarte mult si orele de master-class (cursuri de măiestrie) din cadrul a multor festivaluri internaționale cu profesori de renume mondial: Costas Cotsiolis (Grecia), Judicael Perroy (Franța), Roberto Aussel (Argentina), Carlo Marchione (Italia), Gabriel Bianco (Franța), Britta Schmit (Germania), Dale Kavanagh (Canada) și mulți alții”, a adăugat la rugămintea noastră de a vorbi despre munca sa.
Dovada muncii sale susținute sunt cele peste 70 de premii naționale si internaționale, cele mai importante fiind: Cupa „Enrico Mercatali” medalia de aur si medalia de argint la 2 categorii de vârsta diferite la Festivalul International „Enrico Mercatali”, Gorizia – Italia (14-17 mai 2015), Premiul 1 – „International Guitar Festival Rust” – Austria (13-18 aprilie 2014), Premiul 2 si 3 la Guitar Art Festival – Belgrad, Serbia (martie 2013 si 2016), Premiul 1 – Olimpiada Naționala de Interpretare Instrumentala – Faza Naționala (Suceava 2015) si multe alte premii.
Anul 2017 a venit cu alte 3 succese, cel mai important fiind Locul 1 – Olimpiada Naționala de Interpretare Vocala, Instrumentala si Studii Teoretice Muzicale desfășurat la Timișoara (27-30 aprilie 2017), Locul 1 – „Montenegro International Guitar Competition” in localitatea Tivat – Muntenegru (26-28 mai 2017) si Locul 1 – Concursul National de Interpretare Instrumentala „Lira de Aur” – Suceava (2-4 iunie 2017). „Concursurile îmi oferă o experiența foarte valoroasă, pentru ca mă ajuta să-mi stabilesc obiective sub presiune (cu un termen limita) si învăț sa-mi controlez emoțiile in fata juriului. Participarea la aceste competiții si festivaluri m-a ajutat să mă conectez cu cei din alte țări si să văd care este nivelul performanței”.
„Concursurile la care am luat parte au avut un rol motivațional imens indiferent daca am ieșit câștigător sau nu - de fapt, acesta este una din situațiile in care câștigi chiar si atunci când pierzi.
Când câștig devin motivat si încrezător: daca nu, îmi rămâne satisfacția ca sunt acolo si pot concura cu cei mai buni chitariști din lume. Scopul meu este sa cânt cât mai bine si să ajung la cel mai înalt nivel. Într-o singura melodie ai la dispoziție o mulțime de nuanțe, de sonorități, chitară fiind un instrument fascinant, „o mică orchestră”, după cum spune profesorul meu. Îmi doresc sa devin un chitarist cunoscut atât în țară, cat și peste hotare și să împărtășesc și altora din experiența mea.”

Cornel GRECU

Aur la Olimpiada Națională de Matematică

În septembrie 2015, Ioan Paul Petru Tîrlișan a pășit pentru prima dată ca elev la profilul matematică-informatică în Colegiul Național „George Coșbuc” plin de emoții, cu visuri și speranțe pentru următorii ani. În anul școlar 2015-2016 a obținut numeroase premii la concursuri județene și interjudețene la matematică, informatică și fizică. S-a întors totodată de la faza națională a olimpiadei de matematică cu mențiune și medalia de aur, iar de la olimpiada națională de informatică cu mențiune și medalia de argint.
Munca enormă depusă, miile de ore petrecute la birou pentru rezolvarea problemelor, pentru descifrarea matematicii au adus din nou rezultate și în acest an școlar, 2016-2017, când acest elev strălucit, Paul Tîrlișan a obținut pe lângă numeroasele premii la concursuri județene și interjudețene, marele premiu: Premiul I și Medalia de aur la Olimpiada Națională de Matematică, desfășurată la Timișoara în perioada 19-23 aprilie 2017. Tot cu această ocazie i s-a acordat și Premiul Universității de Vest din Timișoara.
Au urmat câteva săptămâni de pregătire pentru susținerea probelor de baraj, pentru calificarea în lotul național, la care din nou și-a demonstrat capacitatea.
„Paul are o înclinație pronunțată și spre științele în care matematica este la ea acasă: de mulți ani se califică cu regularitate și la etapele naționale ale Olimpiadelor de Informatică și Fizică. Mai vreau să remarc că are acea modestie și echilibru atât de necesare pentru reușita științifică și că îi lipsește complet infatuarea sau aroganța, fiind totdeauna prietenos și natural. Este iubit și prețuit de colegii lui, alături de care conlucrează zi de zi în clasă și în situații care îl solicită în afara orelor de curs.” – sunt afirmațiile domnului profesor Ioan Haitonic, profesor de fizică, fost diriginte și actual director adjunct al colegiului.
„Pe parcursul anului școlar 2016-2017 rezultatele mele au fost foarte bune, cele mai importante fiind premiul I la Olimpiada Națională de Matematică 2017 de la Timișoara și clasarea pe locul 8 în cadrul lotului național de matematică, în urma celor cinci teste de selecție.
În fiecare an, etapa națională a Olimpiadei de Matematică reprezintă pentru mine atât o provocare, cât și o experiență deosebită prin discuțiile purtate cu ceilalți elevi participanți și cu profesorii pe care i-am cunoscut.
Fiecare test de selecție a avut un grad ridicat de dificultate, dar evoluția mea a fost progresivă. Am muncit foarte mult, iar locul 8 înseamnă pentru mine o realizare deosebită, având în vedere faptul că provin dintr-un liceu din provincie, iar lotul era format din elevi din clasele IX-XII, majoritatea de la licee de prestigiu din București.
Sper ca anul viitor să fac parte din lotul de 6 care va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Matematică de la Cluj și să obțin un rezultat pe măsura așteptărilor mele.
Pe această cale, vreau să le mulțumesc părinților mei și doamnei profesoare Edith Ioviță pentru tot sprijinul și susținerea de care am avut parte în această perioadă.”
Acestea sunt afirmațiile lui Paul, un adolescent modest. Părinții merită multe felicitări pentru susținerea acordată și pentru educația oferită lui Paul.
Mult succes în continuare, Paul!

prof. Edith IOVIȚĂ,
Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud

Niciun comentariu: